Ce este vitamina B1? Ce beneficii ofera ea organismului… dar si ce afectiuni pot aparea ca urmare a lipsei ei? In ce alimente se regaseste vitamina B1 in concentratie mare? Dar si ce suplimente alimentare sunt recomandate in cazul in care se constata o carenta de vitamina B1?
Despre toate acestea si multe altele discutam in continuare.
Ce este vitamina B1?
Denumita si tiamina, „vitamina performantei intelectuale” sau „vitamina bunei dispozitii”, vitamina B1 este o vitamina solubila in apa, care ajuta organismul sa genereze energie din nutrienti, pentru a asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea celulelor la parametri optimi.
Tiamina este indispensabila sanatatii fizice dar si sanatatii psihice. Este recomandata pentru sanatatea sistemului nervos, a sistemului digestiv, a muschilor si a inimii.
Beneficiile vitaminei B1 pentru organism
Un nivel optim de vitamina B1 ne aduce urmatoarele beneficii:
- sporeste capacitatea de concentrare si imbunatateste memoria, fiind recomandata elevilor si studentilor in perioadele de examene, dar si sportivilor, pentru a-si putea imbunatati performantele pe care le au in timpul antrenamentelor;
- contribuie la functionarea normala a sistemului nervos;
- previne aparitia bolii Alzheimer, sau daca ea este deja instalata, incetineste procesul de avansare a bolii;
- imbunatateste starea de spirit si atitudinea mentala;
- mentine tonusul muscular al peretilor tractului digestiv si eficientizeaza procesul de digestie;
- sustine sanatatea pielii, a parului, a ochilor, a gurii si a ficatului;
- are proprietati anti-imbatranire protejand intreg corpul de semnele imbatranirii, nu doar din punct de vedere estetic ci si in ceea ce priveste afectiunile ce pot aparea odata cu inaintarea in varsta;
- transforma carbohidratii in energie;
- asigura sanatatea inimii;
- ajuta organismul sa produca materiale genetice ADN si ARN;
- are rol important in sinteza neurotransmitatorilor;
- ajuta la formarea si intretinerea la un nivel optim a celulelor rosii din sange;
- sustine procesul normal de crestere;
- stimuleaza apetitul, fiind recomandata persoanelor care nu au pofta de mancare;
- ajuta in caz de colita ulcerativa, diaree persistenta si dismenoree (amelioreaza crampele menstruale).
Care sunt simptomele carentei de vitamina B1?
Unul dintre simptome il reprezinta aparitia din senin (chiar si atunci cand pur si simplu stai intins in pat sau sau stai pe scaun) a crampelor musculare la nivelul picioarelor.
Deficitul de tiamina poate duce la aparitia bolii Beri Beri (care are urmatoarele simptome: astenie, anorexie, scadere in greutate, dispnee, tahicardie, extrasistole, parestezii, nevrite periferice, abolirea reflexelor tendinoase, iritabilitate, tulburari de concentrare, confuzii si tulburari de memorie), a pshihozei Korsakoff (simptome: dezorientare si amnezie) si encefalopatie Gayet-Wernicke (manifestata prin dezorientare, amezie, tulburari de echilibru si confuzie).
Sindromul Wernicke-Korsakoff apare de regula la alcoolici. El se caracterizeaza prin amnezie antero si retrograda, si fabulatie.
Pe langa aceste boli, deficitul de vitamina B1 poate conduce si la aparitia: polinevritei, a insuficientei cardio-circulatorii, a aparitiei tulburarilor de memorie, a confuziilor a anorexiei si pierderea in greutate.
Si desi o parte dintre bolile prezentate mai sus apar in cazul unui deficit grav de vitamina B1, doar citirea simptomelor acestora iti poate arata cat de important este pentru noi, pentru sanatatea noastra, sa ne asiguram ca aducem corpului nostru, zi de zi, un aport suficient de mare de tiamina.
In mod normal, se recomanda includerea in alimentatie a unui supliment de Vitamina B1 in situatiile la pacientii care manifesta: tulburari comportamentale, modificari oftalmologice, delir, encefalopatie, tulburari de mers si persoanelor dependente de alcool sau care au o alimentatie necorespunzatoare.
Ce alimente sunt bogate in vitamina B1?
Pentru a-ti asigura necesarul de vitamina B1 include in meniul zilnic cat mai multe dintre urmatoarele alimente: legume (fasole, linte, cartofi), carne de porc, ficat de vita, peste(tipar, ton), drojdie, orez brun (nedecorticat), cereale integrale(paine neagra, din tarate), seminte de floarea soarelui, alune si nuci.
Continutul de vitamina B1 din alimente scade atunci cand incalzim, fierbem sau procesam intr-un fel sau altul alimentele care contin aceasta vitamina. Asadar, pe cat posibil este recomandat sa consumam semintele dar si anumite legume in stare cruda, si sa incercam sa mancam doar mancare proaspat gatita, nu reincalzita iar si iar, pentru a ne bucura de un nivel cat mai ridicat de nutrienti.
Este recomandat sa iei un supliment cu vitamina B1?
Ideal ar fi sa ne luam necesarul de vitamina B1 din alimentele pe care le consumam zi de zi.
Totusi, avand in vedere ritmul alert in care traim zi de zi, mancarea fast food si alte alimente semipreparate pline mai degraba cu aditivi, arome si coloranti artificiali decat cu vitamine si minerale folositoare pentru corp, un supliment de vitamina B1 poate fi o solutie usoara si la indemana, pentru a-ti acoperi nevoia de tiamina pe care o ai.
De unde poti lua un supliment de vitamina B1 si la ce pret? Raspunsul scurt: din orice farmacie (Catena, Farmacia Tei etc.) sau plafar sau… de pe site-ul nostru – Produse Provita.
Suplimentul de vitamina B1 de la Natural Factors pe care noi il comercializam este un supliment 100% natural. Il poti consuma cu incredere, deoarece nu contine gluten, soia, oua sau alte substante la care ai putea fi alergic, nu contine coloranti, indulcitori artificiali sau organisme modificate genetic.
Afla pretul Vitaminei B1 pe care ti-o recomandam si citeste mai multe despre ingredientele pe care le contine, modul de administrare si celelalte detalii din prospect, pentru a te convinge ca ai in fata un produs de calitate.