Omega 3 – Ulei de foca – Provita Nutrition
Ce este uleiul de foca?
Foca este un animal care traieste in numar mare in nordul Canadei si in special in Provincia Terra Nova & Labrador. Dr. Cosmas a efectuat cercetari din care a rezultat superioritatea uleiului de foca fata de cel obtinut din pesti. Cel mai aproape de uleiul de foca fiind uleiul de somon salbatic de Pacific. Totusi, studii recente indica faptul ca in timp ce uleiurile de peste oxideaza foarte rapid, uleiul de foca sau balena este foarte rezistent la oxidare pastrandu-si astfel intacte proprietatilre inclusiv potenta si raportul EPA/DHA. Omega 3 (n-3 PUFA) este esterificat in uleiul de foca. De aici si bio-absorbtia marita a acestui ulei in comparatie cu alte surse de Omega 3.
S-a mai raportat la Conferinta Internationala pe tema produselor din foca (Ottawa, 7-8 Iunie 2004) ca uleiul de foca este foarte bogat in acid docosapentaenoic (DPA) care nu se gaseste in uleiul de peste sau exista, dar in cantitate insuficienta.
Ce sunt acizii grasi si de cate tipuri sunt?
Acizii grasi sunt lipide simple pentru ca din ei se sintetizeaza trigliceridele. Sunt de doua tipuri: acizi grasi saturati (palmitic, stearic, etc.) care se gasesc mai mult in grasimile animale si acizi grasi nesaturati (oleic, linoleic, etc.).
Cel mai insemnat este EPA (acidul eicosapentenoic), acid gras de tip omega-3, avand calitatea de a mari fluiditatea sangelui. Uleiul EPA previne aglutinarea celulelor sanguine de a forma cheaguri care altfel, ar putea bloca prematur arterele. Uleiul EPA are, de asemenea, calitatea de a reduce trigliceridele si colesterolul total din limfa, precum si de a mari componenta pozitiva a colesterolului (lipoproteine cu densitate inalta – HDL -).
Acest ulei actioneaza ca un agent de anti-congelare („anti-freeze”), preintampinand rigidizarea organismului pestilor la temperaturi joase. Asadar, cu cat mediul in care pestii traiesc este mai rece, cu atat continutul lor de ulei benefic EPA este mai mare.
Aproape toate speciile de pesti au aceasta calitate, cu o recomandare speciala pentru somon, macrou, cod, hering, hadok, pastrav, pestele alb, stridii si calmar iar din regnul animal, foca si balena sunt surse bogate in Omega 3.
Beneficiile consumului de acizi grasi nesaturati
Un consum prea mare de acizi grasi saturati in detrimentul celor nesaturati duce la ateroscreloza si implicit la boli cardiovasculare. Eschimosii care consuma mult ulei de foca bogat in acizi grasi nesaturati fac rar ateroscleroza.
Este demn de remarcat faptul că, în timp ce alimentaţia eschimoşilor conţine peste 13% acizi graşi denumiţi Omega 3 (acizi graşi nesaturaţi cu lanţuri lungi de atomi de carbon in majoritate fiind din uleiul de foca), cea a danezilor de exemplu conţine doar 0,84%.
La eschimoşii care consumă carne de focă, apariţia infarctului miocardic este aproximativ de 400 de ori mai mică decât în societăţile civilizate. De asemenea, incidenta cancerului este foarte redusa la eschimosi.
Numeroase alte studii indica eficienta deosebita a uleiului de foca in ateroscleroza, diabet, hipercolesteromie, etc. Un alt studiu indica eficacitatea combinarii uleiului de foca cu uleiul de somon salbatic sau uleiuri Omega 3 din pesti salbatici (macrou, sardina, anshoa) in tratarea diabetului si aterosclerozei.
Beneficiile uleiului de foca
Beneficii Generale:
- Creier;
- Ochi;
- Inima si sistem cardio-vascular.
Benefic pentru ochi si sistemul ocular
- Ochi uscati;
- Degenerare maculara;
- Retinita pigmentoasa.
Ajuta inima si sistemul cardio-vascular
- Astm;
- Ateroscleroza;
- Aritmie cardiac;
- Boli ale arterelor coronariene;
- Infarct miocardic;
- Hipertensiune arteriala;
- Scleroza multipla (MS);
- Reducerea valorilor LDL (colesterol rau);
- Cresterea valorilor HDL (colesterol bun);
- Diabet si insulinorezistenta;
- Fibromialgie;
- Neuropatie IgA;
- Sindrom colon iritabil;
- Osteoartrita;
- Osteoporoza;
- Boala Raynard;
- Artrita reumatoida.
Util in afectiuni mentale si de comportament
- Sindrom de atentie deficitara si hiperactivitate (ADHD);
- Boala Alzheimer;
- Autism;
- Sindrom bipolar;
- Dementa (senila);
- Depresie;
- Dislexie;
- Schizofrenie.
Recomandat pentru afectiuni ale pielii
- Acnee, psoriazis si eczeme.
Urmatoarele guverne si organizatii internationale recomanda un consum sporit de acizi grasi Omega-3 in lant alungit (long-chain) precum cei din uleiul de foca:
- Health Canada (Ministerul Sanatatii canadian)
- Guvernele din Australia si Noua Zeelanda
- American Heart Association (Societatea Americana a Inimii);
- World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii);
- European Society forCardiology (Societatea Europeana de Cardiologie);
- United Kingdom Scientific Advisory Committee on Neutrino (Comitetul Stiintific Consultativ Neutrino din Marea Britanie).
Prospect Omega 3 (Ulei de foca)
Compozitia uleiului de foca de la Provita Nutrition
Acizii grasi Omega-3 cu catena lunga, din uleiul de foca incapsulat sunt:
- acid eicosapentaenoic (EPA, 20:5 n-3),
- acid docosahexaenoic (DHA, 22:6 n-3),
- acid docosapentaenoic (DPA, 22:5 n-3).
Ulei de foca pur (standardizat) – 500 mg, sub forma de capsule moi, asigura:
- EPA (acid eicosapentaenoic): 38 mg
- DHA (acid docosahexaenoic): 45 mg
- DPA (acid docosapentenoi): 24 mg
Restul este reprezentat de alti acizi grasi de tipul acid linolenic si oleic.
Administrarea suplimentului de ulei de foca
- Modul recomandat de administrare: 2-3 capsule de Omega 3, de 2 ori pe zi in timpul mesei.
Acest produs este un supliment alimentar si nu are ca scop diagnosticarea, tratarea, vindecarea sau prevenirea vreunei boli.