Serapeptaza a fost folosita de mii de ani in Japonia si Europa pentru reducerea inflamatiei sau a durerii post-operatorii si pentru orice alt tip de inflamatii. In prezent ea este disponibila la nivel global, sub forma de tablete si este bogata in beneficii pentru corp.
Citeste in continuare acest articol si vei afla toate beneficiile serapeptazei, cat timp se ia serapeptaza, parerile specialistilor, informatii cheie din prospectul produsului si in ce situatii este contraindicata.
Cuprinsul articolului
Ce este serapeptaza?
Serapeptaza este o enzima proteolitica, adica descompune proteinele in componente mai mici, numite aminoacizi. Este produsa de o bacterie in tractul digestiv al viermilor de matase, care le permite sa isi dizolve coconul.
Prima observatie in legatura cu efectul anti-inflamator al acestei enzime a fost facuta in Statele Unite ale Americii, in anul 1950, iar o a doua observatie a fost facuta in Japonia, atunci cand enzima a fost izolata de viermele de matase. In urma cercetarilor efectuate, serapeptaza a fost denumita cea mai eficienta enzima proteolitica.
Incepand din acel moment, pe masura ce anii au trecut, au fost descoperite multe alte utilizari si beneficii ale serapeptazei.
Beneficii Serapeptaza – top 5 cele mai importante
Reduce inflamatia
Serapeptaza este cunoscuta in principal pentru efectul sau anti-inflamator.
In stomatologie, aceasta enzima este folosita in proceduri precum: extractia unui dinte, reducerea durerii, spasme ale muschiului maxilarului si reducerea inflamatiei post-operatorii.
Aceasta enzima proteolitica scade numarul celulelor inflamate din zona afectata.
Studiile efectuate au aratat si confirmat faptul ca serapeptaza are efecte ce pot fi comparate cu cele ale calmantelor sau analgezicelor. Punctual, s-a demonstrat ca aceasta este mai eficienta decat ibuprofenul sau corticosteroizii, medicamente puternice menite sa vindece inflamatia puternica.
In plus, acelasi studiu a aratat ca serapeptaza este mult mai sigura decat analgezicele.
Reduce durerea
Aceasta poate reduce durerea, un alt simptom al inflamatiei, prin inhibarea compusilor ce o induc.
Un studiu efectuat a inclus 200 participanti care sufereau de infectii de ureche, nas sau in gat.
In urma administrarii serapeptazei, participantii au observat reducerea semnificativa a inflamatiei si a durerii. In mod similar, un alt studiu a observat ca aceasta enzima poate reduce semnificativ intensitatea durerii in urma extractiei unui dinte.
Un alt studiu a aratat ca serapeptaza poate fi administrata cu succes in urma unei operatii stomatologice, insa, a fost mai putin eficienta decat corticosteroizii.
Serapeptaza poate preveni infectiile
Aceasta enzima reduce riscul de infectie cu bacterii.
Un biofilm caruia i se alatura o bacterie, formeaza o bariera protectoare asupra grupului.
Acest biofilm actioneaza ca un zid protector impotriva antibioticelor, lasand bacteria sa se dezvolte rapid si sa cauzeze infectie. Serapeptaza opreste formarea biofilmului si imbunatateste eficienta antibioticelor.
Studiile efectuate in eprubete au aratat ca antibioticele au fost mult mai eficiente atunci cand erau combinate cu serapeptaza. In plus, aceasta, combinata cu antibiotice a fost eficienta in tratarea infectiilor rezistente la acestea din urma.
Poate dizolva cheagurile de sange
Trateaza cu succes arteroscleroza, o afectiune in care plaga se dezvolta in interiorul arterelor.
Despre aceasta se crede ca ar putea distruge tesutul afectat si fibromul, o proteina puternica formata in cheagurile de sange.
Insa aceasta informatie nu a fost inca probata decat cu experientele personale ale catorva persoane.
Astfel ca, mai multe cercetari sunt necesare pentru confirmarea rolului acesteia de a dizolva cheagurile de sange.
Benefica in afectiuni respiratorii cronice
Aceasta ajuta in procesul de eliminare al mucusului si contribuie la reducerea inflamatiei din plamani, in cazul persoanelor cu afectiuni respiratorii cronice.
Intr-un studiu de 4 saptamani, dintre 29 persoane implicate, care sufereau de bronsita cronica, au fost alese in mod aleatoriu cateva carora li s-a administrat o doza de 30 mg de serapeptaza zilnic. Celorlalte persoane li s-a administrat tratamentul obisnuit. Bronsita este o afectiune care se manifesta prin tuse si dificultate in respiratie, factori ce duc la producerea mucusului.
In cazul persoanelor carora le-a fost administrata aceasta enzima, productia de mucus a scazut in comparatie cu cele cerora nu li s-a administrat decat tratamentul obisnuit.
Cum se administreaza serapeptaza?
Atunci cand se administreaza pe cale orala, serrapeptase este foarte usor distrusa si efectele sale sunt dezactivate de acidul din stomac pana ca aceasta sa apuce sa ajunga in intestine si sa fie absorbita. Din aceasta cauza, suplimentele cu serapeptaza se recomanda sa fie suplimente filmate, astfel incat nu vor fi dizolvate de stomac si pot ajunge cu succes in intestine.
Doza recomandata este de 10 mg pana la 60 mg pe zi.
Activitatea enzimatica a serapeptazei este masurata in unitati, astfel ca 10 mg sunt echivalente cu 20.000 de unitati de enzime active. Din aceasta cauza se recomanda ca aceasta sa se administreze pe stomacul gol sau cu 2 ore inainte de masa. De asemenea, este recomandat ca pentru jumatate de ora dupa administrarea serapeptazei sa nu mancati nimic.
Cat timp se ia serapeptaza?
- In cazul afectiunilor acute (inflamatii, dureri sau traume recente):
- Se administreaza pe o perioada scurta, de obicei 7-14 zile, pana cand simptomele se reduc semnificativ.
- In cazul afectiunilor cronice (artrita, fibroza, boli inflamatorii cronice):
- Poate fi administrata pe perioade mai lungi, de la 4-6 saptamani pana la cateva luni, in functie de raspunsul organismului si sub supravegherea unui medic.
- In cazul terapiei pe termen lung (preventie sau intretinere):
- Uneori serapeptaza poate fi luata pe termen lung, cu pauze periodice, pentru a preveni formarea excesiva de fibrina sau inflamatiile recurente. Medicul poate recomanda un regim de administrare intermitent (de exemplu, 2 luni de tratament urmate de o pauza de 1 luna).
Factori care influenteaza durata tratamentului:
- Doza utilizata: Dozele mici (10.000-20.000 UI/zi) pot fi administrate pe o perioada mai mare de timp, in timp ce dozele mari (>60.000 UI/zi) sunt utilizate pe termen scurt.
- Scopul tratamentului: Pentru reducerea inflamatiilor acute, durata este mai scurta, in timp ce afectiunile cronice necesita tratament prelungit.
- Reactii adverse: Daca apar efecte secundare, cum ar fi tulburari gastrointestinale, tratamentul poate fi intrerupt sau ajustat.
Are efecte secundare?
Nu este recomandat, ca in cazul niciunui alt supliment, sa se depaseasca doza zilnica recomandata!
Insa, in ceea ce priveste efectele secundare posibile, in unele cazuri s-au putut observa reactii adverse pe piele, dureri musculare sau dureri de stomac.
Este contraidicata administrarea serapeptazei impreuna cu aspirina sau alti anticoagulanti ai sangelui.
Ce pret are serapeptaza?
Serapeptaza se poate gasi sub forma de capsule in magazinele naturiste. Vestea buna este ca o gasesti si pe produseprovita.ro, iar pretul este modic pentru beneficiile pe care le poate aduce aceasta sanatatii. Pe produseprovita.ro, serapeptaza la pret accesibil, iar flaconul contine 30 capsule cu 120.000 unitati de enzime active. Vezi aici ce pret are Serra Plus de la Provita Nutrition!